Knäckig rabarberpaj

Sommaren närmar sig och med den alla underbara färska frukter och grönsaker som hör årstiden till. En stor favorit hemma hos oss är rabarber och nedan följer ett recept på en riktigt god och knäckig rabarberpaj. Sommar i en pajform!

Knäckig rabarberpaj
Ca 6 portioner

4 stjälkar rabarber
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g mjölkfritt margarin
1/2 dl växtgrädde
Råsocker

Smörj en pajform med margarin. Skala rabarbern och skär den i bitar. Fördela i formen och strö över lite råsocker.

Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Smält margarinet och rör ned de torra ingredienserna. Tillsätt grädden och rör om till en slät smet. Bred smeten över rabarbern. Grädda mitt i ugnen i 175 grader tills pajen fått fin färg (ca 30 minuter).

Låt svalna något och servera med vaniljsås eller glass.



Kladdiga chokladkakor med nötter

I senaste numret av Ica:s mattidning Buffé fanns ett recept på chokladkladdkakor som inspirerade mig att experimentera fram en vegansk variant på kladdiga chokladkakor. Jag bytte till en mörkare choklad, minskade mängden socker och ersatte äggen med havregrädde. Lade även till lite hackade nötter för att ge lite tuggmotstånd. Blev själv väldigt nöjd med resultatet och kakorna har fått bra betyg av alla som fått smaka. :)

 

Kladdiga chokladkakor med nötter

ca 36 st

 

200 g mörk choklad

1 ½ msk espressokaffe

2 ½ dl vetemjöl

½ dl kakao

1 tsk bakpulver

50 g mjölkfritt margarin

1 ¼ dl farinsocker

½ dl strösocker

1 ½ dl växtgrädde

1 dl hackade hasselnötter och/eller mandlar

½ tsk salt

 

Bryt eller hacka chokladen i bitar och smält i en skål över ett vattenbad. Rör ned farinsocker och kallt kaffe i den smälta chokladen och tag av från värmen. Blanda vetemjöl, kakao, salt och strösocker i en skål. Mosa ned margarinet och tillsätt chokladblandningen, de hackade nötterna och grädden. Rör till en jämn smet. Klicka ut på två smorda eller bakplåtsklädda plåtar. Grädda i ugnen i 10-12 minuter.

 


Lassi med mango

Lassi är en perfekt avslutning på en kryddig indisk måltid. Den går att krydda och smaksätta med det man har hemma eller känner sig sugen på. Vi valde mango och kardemumma till vår, men det går lika bra med ananas eller någon annan frukt och det är också gott att krydda med t.ex. kanel och kryddnejlika.

Lassi med mango
4 portioner

1 burk yofu med vaniljsmak
1/2 färsk eller 1/2 paket fryst mango
10-12 isbitar
1/2 msk mald eller stött kardemumma

Krossa isbitarna i en iskross eller matberedare. Blanda yoghurt och mango i en skål. Mixa med stavmixer, blanda i den krossade isen och kardemumman. Häll över i glas eller skålar och servera direkt.





Aloo chana

Här kommer ett recept på en god och matig curry som passar bra att servera med peelay chaaval (kryddat ris), "vanligt" kokt ris eller naan.

Aloo chana (kikärtscurry med potatis)
4 portioner

400 g kikärtor (burk, tetra eller blötlagda och kokade)
3 potatisar
1 stor gul lök
3 tomater
4 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter
2-3 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 dl vatten
1/2 dl hackad färsk ingefära
2 tsk garam masala
2 tsk spiskummin
Olja

Skala potatisarna, dela dem i lagom stora bitar och koka dem mjuka. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja tills löken fått färg. Hacka tomaterna och rör ned tillsammans med den rivna ingefäran. Hacka chilin och blanda med vattnet, gurkmeja och salt. Rör om tills saltet löst sig, koka upp och låt koka några minuter. Häll ned i grytan med lök och tomater, tillsätt kikärtorna och låt koka några minuter tills kikärtorna blivit varma. Rör försiktigt ned potatisen och låt småkoka en stund till. Strö över koriander, garam masala och spiskummin. Rör om och smaka av.


Aloo chana med peelay chaaval

Peelay chaaval

Peelay chaval är kryddat ris som är både gott och snyggt att ha som tillbehör till olika indiska curryrätter. Vi lagade det på en matlagningskurs och serverade det tillsammans med en aloo chana (kikärtscurry med potatis).

Peelay chaaval (aromatiskt gult ris)
4 portioner

4 1/2 dl basmatiris
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
50 g margarin
1 tsk gurkmeja
7 dl vatten
1-2 tsk  salt
2 lagerblad

Skala och hacka lök och vitlök. Smält margarinet och fräs lök och vitlök tills de mjuknar men inte så att de får färg. Blanda ner ris och gurkmeja, tillsätt vatten, salt och lagerblad. Koka upp och sänk värmen. Låt koka under lock tills vattnet är absorberat och riset är mjukt. Ta bort från värmen och låt stå fem minuter.

Servera med en god curry.


Peelay chaaval med aloo chana i bakgrunden

Chana dhal

Förra veckan hade vi en liten improviserad matlagningskurs med indiskt tema. Det blev en trerätters med dhal och bröd tillförrätt, potatis- och kikärtscurry med kryddat ris till huvudrätt och mangolassi till efterrätt. En lyckad matlagningsträff som gav mersmak! :)


Action shot :)

Nedan följer receptet på förrätten.

Chana dhal (linscurry)
4-6 personer (som huvudrätt)

4 dl gula linser
7-8 dl vatten
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
2 msk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
1-2 röda chilifrukter
2 tsk hela spiskumminfrön
1-2 tsk salt
1 tsk garam masala
2 tsk spiskummin
1/2 dl hackad färsk koriander
1/2 lime
Olja

Hacka lök, vitlök och tomater och låt dem koka tillsammans med linserna, ingefäran och kryddorna tills linserna är mjuka och vattnet kokat in. Värm oljan och fräs vitlök och chili. Blanda ner vitlök och chili i linsgrytan, pressa i limen stö över garam masala och koriander. Rör om och smaka av.

Servera med något gott bröd, t.ex. naan (vi gjorde chapati, men det var ganska trist så receptet kommer inte upp här).



RSS 2.0