Tofu-pytt

En pyttipanna:

En lök
Ett par Morötter
En palsternacka
En bit rotselleri
Några potatisar
Ett par överblivna champinjoner
2 bitar tofu

Tärna grönsaker och fräs i panna i lite olja
Förkoka potatisen i 10 min och tärna och lägg i pannan med det andra
När allt är mjukt lägg i tofu-bitarna och smaka av med timjan, salt och peppar.
Rökarom, chili och spiskummin om man vill piffa till det lite.


Mintchokladmuffins

Vi hittade ett paket mintchoklad hemma i skåpen:



Bestämde oss för att röra ihop lite chokladmuffins till söndagsfika och för att ni också skulle ha någon glädje av det var jag duktig och mätte upp allt jag blandade i (minns inte när jag sist bakade så "noggrant"). :P

Här kommer receptet:

Mintchokladmuffins
Ca 20 st

6 dl vetemjöl
2 dl socker
1 dl kakao
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 dl soja- eller havremjölk
1 dl soja- eller havregrädde
1 dl flytande margarin eller olja (eller 100 g smält margarin)
1 paket Divine After Dinner Mints (eller annan mörk choklad med mjuk mintfyllning)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt mjölk, grädde och margarin och blanda till en slät smet. Bryt chokladen i bitar och mosa ner i smeten. Spara eventuellt några bitar att lägga ovanpå som dekoration (men vill man ha en bit per muffin så behövs mer än ett paket choklad). Klicka smeten i formar och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter.




Om man vill ha en chokladbit ovanpå sin muffin läggs den på direkt när man tar ut muffinsen ur ugnen.


Tomatsoppa med stora vita bönor

Den här soppan kommer ursprungligen från ett receptkort jag hittade i en mataffär. Använder sällan recept och har gjort soppan många gånger sedan dess så jag vet inte hur mycket den evolverat från sin ursprungliga form. :) Det är i alla fall en snabblagad supergod soppa som är helt genialisk i sin enkelhet.

Tomatsoppa med stora vita bönor
4 portioner

2 gula lökar (inte alltför stora)
3 vitlöksklyftor
4 tomater
400 g stora vita bönor (på burk eller hemmakokade)
En kruka färsk basilika
Buljong
Salt
Svartpeppar
Ev. lite chili

Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Tärna tomaterna och blanda i. Tillsätt en liter buljong och låt koka ca 10 minuter. Rör ner bönorna och basilikan och låt stå på eftervärme en stund tills bönorna är varma. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite chili.

Servera med bröd eller knäckebröd.

Snabbt, enkelt och jättegott!



Give peas a chance!

En liten Alex hittade den här bilden på nätet och kom osökt att tänka på vår blogg. Förstår inte varför. :P

Tack så mycket Alex - här kommer den nu för allmän beskådan:



Jag vet inte om just ärtor går hem hos speciellt många katter, men majskorn brukar vara en favorit. Mina föräldrar hade till och med en katt som hellre stal paprika när hon hoppade upp på köksbordet än skinka, ost eller smör. :) Fört övrigt finns det numera veganska foder för både katter och hundar, till exempel Ami och Benevo (finns bland annat att köpa på Astrid och aporna i Malmö, eller på www.tasse-nisse.se).

Tesla, som står för morrhåren i ärtorna och inslagen av kattpäls i maten som presenteras på den här sidan, har provat vegansk kattmat och godkänt torrfodret. Burkmaten gick däremot inte hem, utan fick ärvas av en kompis Berner Sennen som glatt slukade den utan betänkligheter.

Pizza



Pizza är gott. Ost och skinka är ju inte speciellt veganskt, men det är inget som inte är lösbart!

Tomatröra att breda på gjordes meddelst fräst lök, krossade tomater, tomatpuré och buljong. Avsmakat med salt och peppar och örtkrydderier.

Pizzadeg. Ett halvt paket jäst, 3 dl vatten och en gnutta olivolja och lite salt blandas med vetemjöl till en smidig deg. Låt jäsa en halvtimme.

Pizzafyllning efter smak. Vi gjorde en laddning med sojafärs och en med spenat och kryddiga sojakorvar. Och så lite diverse grönsker som blivit över, lite hackad lök, paprika, champinjoner, oliver och färska tomater.

Sedan kommer den stora hemligheten:



Kanske den bästa uppfinningen sedan skivat bröd!

Pizzorna görs klara, in i ugnen och resultatet blev grymt bra. Lite tidskrävande men en klar vinnare!


Gräsänkling

Så var man gräsänkling över helgen. Men mat skall göras, och bloggas skall det!



För övrigt så är det synd och skam att det inte finns veganska dill-chips! *morr*

Svampfyllda piroger

Piroger. Trött på att mecka mackor tidigt på morgonen? Eller behöver du ett tillbehör till soppa som är lite matigare? Då kan dessa prioger vara något för dig!



Släng ihop en vetedeg, 1 pkt jäst 0,5 l vatten lite salt och lagom mycket vetemjöl för att få en fast deg.




Gör sedan en pytt med:
Sojafärs
Hackad lök
Svamp
Grön paprika
Krydda med rök-arom, peppar och timjan




När degen jäst en timme, knåda och dela upp degen i bitar stora nog att göra frukostbullar av. Platta ut degbiten, lägg på lite pytt och kläm till ordentligt så det sluter tätt (kan vara lite trixigt).

Här kan man välja om man vill ha en klassisk pirog-form, som en liten båt, vilket är vad "pirog" lär betyda på ryska.

Själv formar jag dem till stora runda bullar mest av nostalgiska skäl. Kära mor plägade göra sådana här med köttfärsfyllning att ha med som utflyktsmat på skidturerna om vintrarna när man var mindre.

Hursomhelst, in med dem i ugnen (175 grader) ca en kvart, svårare än så är det inte!


RSS 2.0