Dagens rätt...

Idag blev det spagetti med morotssås till kvällsmat. En helt fantastisk sås gjord på morötter, cheddarsojaost och en ansenlig mängd havregrädde. (Ingen vitlök - hör och häpna!) Kommer kanske ett recept så småningom... :)


Potatis- och brysselkålsoppa

Ja, jag är väldigt förtjust i soppa. :) Och efter all julmat är det extra gott med något som inte känns fullt så tungt i magen. Så idag blev det soppa till middag. Jag använde en rödlök och en gul lök, men det går bra att använda vilket som (jag hade bara en gul, så därför kastade jag i en röd med). Ungefär så här gjorde jag:

Potatis- och brysselkålsoppa

(4 portioner)

1 gul lök
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
5-6 potatisar
500 g brysselkål
Ca 1 dl soja- eller havregrädde
Två buljongtärningar
Salt
Svartpeppar

Skala och hacka löken och vitlöken, skala potatisen och skär den i  ganska små bitar (så blir koktiden kortare) och rensa brysselkålen. Fräs lök och vitlök i olja eller mjölkfritt margarin. Tillsätt potatisen och låt den fräsa med en stund. Koka upp vatten i en vattenkokare (också för att spara tid och energi). Häll i brysselkålen och fyll på med kokande vatten så att det täcker potatisen och brysselkålen. Tillsätt buljongtärningarna och låt koka på medelvärme tills potatisen och brysselkålen är mjuk. Stäng av värmen, häll i grädden och smaka av med salt och peppar.

Snabbt, lätt och jättegott!


Julmiddag



Lite julmat in action: senapsgriljerad seitan, gräddstuvad brysselkål med saffran, sojafärsbullar, sojakorv och potatisgratäng. Gott!

Dagens rätt...

Eller gårdagens om man ska vara petig. :P



Soppa med morot och paprika. För att spexa till det lite kastade jag i en bit smältbar sojaost och lite rökarom.

Gräddstuvad brysselkål med saffran

I år kommer en ny favorit att dyka upp på julbordet. I normala fall brukar det bli potatisgratäng, sojafärsbullar och bröd med olika ostar (julmat var aldrig min favorit när jag var köttätare heller, så den var inte direkt svår att ge upp). Till årets julbord tillkommer både vegansk sojakorv, senapsgriljerad seitanstek och två olika sorters senapsinlagd aubergine. Ja, och så brysselkålen då.

Gräddstuvad brysselkål med saffran

500 g brysselkål (ett nät)
2 dl soja- eller havregrädde
1/2 kuvert saffran
1 tsk salt
1krm svartpeppar

Rensa brysselkålen och lägg den i en gryta tillsammans med övriga ingredienser. Koka på medelvärme under lock tills brysselkålen är mjuk, ca 10-15 min. Klart att servera.

Snabbt, lätt och supergott!



Gräddstuvad brysselkål med saffran


Sojafärsbullar och sojakorv


Senapsinlagd aubergine (eget recept till vänster, recept från Vegankrubb till höger)

Chokladkaka med chokladglasyr

En chokladkaka är ingen bra chokladkaka om den inte är nästintill svart. Man kan aldrig få för mycket kakao! :) Här kommer ett halvt improviserat recept på en chokladkaka med chokladglasyr. Hur god som helst!


Chokladkaka med chokladglasyr

1 1/4 dl vetemjöl
1 dl socker
Kakao (ju mer desto bättre) Har ingen aning om hur mycket jag brukar använda, men det är bara att pytsa i och smaka av tills man är nöjd.
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 dl matolja
3/4 dl sojamjölk
1/4 dl sojagrädde
ca 1 dl kallt kaffe (kan helt eller delvis bytas ut mot vatten om man inte tycker om kaffesmaken)

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Rör ner resten av ingredienserna och häll upp smeten i en oljad och bröad form (ca 20x25 cm). Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt svalna.

Till glasyren behövs:
100 g mörk choklad
50 g mjölkfritt margarin
1 dl florsocker

Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Rör ned margarinet och låt det smälta. Blanda i florsockret och rör till en jämn smet. Bred över kakan. Ställ svalt att stelna och sedan är det bara att skära upp och börja tillfredsställa sitt chokladbehov!


Rostad paprikasoppa

Ja, det blev en matblogg till slut, efter många om och men. Och kisen fick vara med på ett hörn också, men det är väl så gott som oundvikligt. :)

Det är väl inget att dra på - lika bra att köra igång med gårdagens middag direkt: rostad paprikasoppa. Hittade ett recept på detta för ett tag sedan. Tyvärr lyckades jag slarva bort det innan jag hann prova det (är i och för sig sämst i världen på att använda recept hursomhelst – tycker bättre om att experimentera på egen hand), så det blev till att improvisera. Blev väldigt lyckat! Ungefär så här gjorde vi:


Rostad paprikasoppa
(2 portioner)

5 spetsiga röda paprikor
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1-2 msk lutenica (typ som ajvar fast med tomater i)
½-1 dl havregrädde
Grönsaksbuljong (en buljongtärning + så mycket vatten att det täcker löken och paprikan)
Salt
Svartpeppar
Soja
Olja

Dela paprikorna på hälften och tag bort kärnhusen. Egentligen ska de rostas i ugnen i 250 grader, men det orkade vi inte, så vi grillade dem i en grillpanna istället tills de fått färg. Sedan avlägsnade vi skalen så gott det gick och delade paprikorna i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja. Tillsätt grönsaksbuljongen, lutenican och paprikabitarna och låt koka på medelvärme ca 10 min. Mixa till en slät soppa, rör ner grädden och smaka av med salt, peppar och soja. Klart!

Till denna vackra, kryddiga soppa åt vi var sin skiva rostat lökbröd med mjölkfritt margarin och några skivor smältbar goudasojaost. Supergott!




RSS 2.0