Kladdiga chokladkakor med nötter
I senaste numret av Ica:s mattidning Buffé fanns ett recept på chokladkladdkakor som inspirerade mig att experimentera fram en vegansk variant på kladdiga chokladkakor. Jag bytte till en mörkare choklad, minskade mängden socker och ersatte äggen med havregrädde. Lade även till lite hackade nötter för att ge lite tuggmotstånd. Blev själv väldigt nöjd med resultatet och kakorna har fått bra betyg av alla som fått smaka. :)
Kladdiga chokladkakor med nötter
ca 36 st
200 g mörk choklad
1 ½ msk espressokaffe
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
50 g mjölkfritt margarin
1 ¼ dl farinsocker
½ dl strösocker
1 ½ dl växtgrädde
1 dl hackade hasselnötter och/eller mandlar
½ tsk salt
Bryt eller hacka chokladen i bitar och smält i en skål över ett vattenbad. Rör ned farinsocker och kallt kaffe i den smälta chokladen och tag av från värmen. Blanda vetemjöl, kakao, salt och strösocker i en skål. Mosa ned margarinet och tillsätt chokladblandningen, de hackade nötterna och grädden. Rör till en jämn smet. Klicka ut på två smorda eller bakplåtsklädda plåtar. Grädda i ugnen i 10-12 minuter.