Kolaglasstårta

Låg vaken en morgon och fick en vision: En glasstårta gjord på kexbotten, kolasås och krämig kolaglass. Mums! Steget från tanke till handling var inte speciellt långt och här följer resultatet:

Kolaglasstårta


Kexbotten:
50 g smält margarin eller 0,5 dl matolja
5 digestivekex

Kolasås:
25 g smält margarin
1 dl havregrädde
3 msk ljus sirap

Kolaglass:
2,5 dl havregrädde (Icas Eco funkade super!)
1 msk jordnötssmör (gjort på bara jordnötter och lite salt)
3 msk ljus sirap

Börja med att blanda ingredienserna till glassen i en kastrull och värm tills jordnötssmöret och sirapen löst sig. Ställ att kallna i kyl eller frys.

Smält margarinet till kexbottnen i en kastrull (eller värm på oljan lite) och smula ned kexen. Rör runt och tryck sedan ut i bottnen på en form.

Smält margarinet till kolasåsen i en kastrull. Tillsätt grädde och sirap och låt koka tills såsen tjocknar (ca 10 min). Bred över kexbottnen och ställ kallt.

När glassmeten är helt kall körs den i glassmaskin och breds sedan över bottnen och kolasåsen.



Ställ i frysen en stund innan servering.



Så här fin blir den när man skär upp den. Kolasåsen blev precis lagom seg och bidrog till att kexbottnen höll ihop. Nästa gång ska jag göra ett dubbelt så tjockt lager glass.

Den här tårtan överträffade mina vildaste förhoppningar - helt fantastisk!

Cashewnötchoklad

Knappt värt att kalla recept - mer ett litet tips. :) Mörk choklad gör sig väldigt bra med salta nötter!

Cashewnötchoklad

Mörk, mjölkfri choklad
Salta, rostade cashewnötter

Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda ner nötterna, klicka upp på bakplåtspapper och låt stelna i kylen.




Jordgubbsglass

Nya glassmaskinen hann knappt packas upp innan glasstillverkningen drog igång. Första försöket blev en jordgubbsglass. Jag hade hoppats på att den skulle bli krämigare (mer gräddglasskänsla), men den blev lite mer åt sorbethållet (eller italiensk glass). Hursomhelst blev den väldigt god!

Jordgubbsglass

2,5 dl vispbar vegansk grädde (jag använde GoGreen)
2,5 dl vegansk mjölk
300 g frysta jordgubbar
2 msk strösocker
3/4 dl florsocker

Låt jordgubbarna tina tills de går att mosa och mosa ihop dem med strösockret. Häll mjölk, grädde och florsocker i en kastrull och värm upp under omrörning så att sockret löser sig. Blanda ner jordgubbsmoset och kyl i kylskåp eller frys tills blandningen är helt kall. Kör i glassmaskin till önskad konsistens. Har man ingen glassmaskin kan man stoppa blandningen i frysen och röra om då och då tills glassen är helt frusen.

Perfekt en varm dag!


RSS 2.0