Fläderblomsglass

Nu är säsongen dessvärre över, men jag lägger upp receptet ändå så har ni något att se fram emot till nästa år. :)

Fläderblomsglass
7,5 dl växtgrädde (jag använder alltid alpros vispbara numera - den ger en väldigt krämig och bra konsistens)
2 dl socker
8-10 klasar fläderblommor
1 lime eller citron

Häll grädde och socker i en kastrull och värm upp under omrörning tills sockret löst sig. Lägg i blomklasarna och låt dem ligga och dra i ca 10-15 min. Sila bort blommorna, tillsätt lime- eller citronsaft och kyl smeten kall. Kör i glassmaskin eller frys in och rör om då och då under infrysningstiden.

Kaddkaka med nötter

Efter mycket experimenterande har jag fått fram ett recept på kladdkaka som jag verkligen gillar. Jag har utgått ifrån detta recept: http://veganmage.se/2011/10/25/vegansk-kladdkaka-nar-den-ar-som-bast/ och modifierat det till en variant jag är nöjd med.

Kladdkaka med nötter
175 grader
20-25 min

6 dl vetemjöl
2,5 dl socker
2,5 dl kakao
1,5 dl hackade nötter (välj de du själv gillar)
100 g hackad mörk choklad
1 msk mannagryn
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
2,5 dl vegetabilisk olja (solrosolja, kokosolja, jordnötsolja... välj själv)
2,5-3 dl vatten

Blanda alla de torra ingredienserna och tillsätt sedan sirap, olja och vatten. Jag varierar mängden vatten för att få en bra konsistens på smeten (det beror lite på hur mycket nötter och choklad det är i smeten). Häll allt i en smord och bröad form och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min. Vissa ugnar tar lite längre och det påverkas även av vilken form kakan gräddas i, så håll lite koll. Kakan ska vara kladdig men inte rinnig i mitten när den tas ut.
 
Kladdkaka med rostade och saltade jordnötter, cashewnötter, mandlar, pecannötter och pistagenötter serverad med glass med lakritsrippel.

RSS 2.0