Grön thaisoppa

När jag var på en konferens i Seattle i början av januari blev jag stammis på ett thaiställe i kvarteret bredvid mitt vandrarhem. Alla deras rätter gick att få med tofu istället för kött och trots flertalet besök lyckades jag bara tugga mig igenom en bråkdel av menyn under konferensveckan. En rätt som jag fastnade speciellt mycket för var en grön kokossoppa med citrongräs och champinjoner. Den var jag givetvis tvungen att försöka återskapa när jag väl kommit hem och resultatet finner ni nedan. Sambon prisade den högt! :)

Grön thaisoppa
En rejäl laddning

1 1/1 gul lök
3 vitlöksklyftor
300-350 g färska champinjoner
300 g vego-kyckling (eller tofu)
3-4 citrongräs
3-4 msk hackad ingefära
2 burkar kokosmjölk
1 kruka koriander
1/2 citron
Olja
Grön thaicurry (mängd beror på önskad styrka)
Soja
Salt

Hacka lök och vitlök. Dela svamparna (jag köpte ganska små svampar som jag delade i två eller fyra delar). Fräs curryn i några matskedar olja och tillsätt sedan lök och vitlök. Rör ned svampen och låt den fräsa med ett par minuter. Häll över kokosmjölken och tillsätt kycklingbitarna. Dela citrongräset i bitar (ca 1-1,5 cm) och rör ned dem. Låt koka ett par minuter. Pressa i citronen, rör ned koriandern och smaka av med soja och salt.

Servera med ris.


Fantastisk soppa - god, snygg och lättlagad! :)

Yoghurtpaj

Blev bjudna på en fantastiskt god paj av en tös i stallet (som alla ryttare känner till hör det till god sed att bjuda på tårta när man ramlat av). Jag hade tänkt be henne om receptet, men det blev bara inte av och till slut bestämde jag mig för att improvisera ihop min egen version av denna yoghurtfyllda paj och bjuda på ett par kompisar som hälsade på. Blev mycket uppskattad!

Yoghurtpaj
4-6 portioner

Pajskal:
1- 1,25 dl vetemjöl
1 dl havregryn
100 g margarin (eller 1 dl olja)
2 msk socker

Fyllning:

1 burk (500 g) yofu vanilj (eller annan vegansk vaniljyoghurt)
1 apelsin
1 kiwi

Blanda ihop alla ingredienserna till pajskalet (jag körde allt i matberedaren - snabbt och smidigt!). Tillsätt ev. 1 msk vatten om det behövs för att få degen att hålla ihop. Låt vila i kyl ca 30 min. Tryck ut i en pajform och grädda i 175 grader i mitten av ugnen tills ytan är torr och skalet fått lite färg (ca 15-20 min).

Låt pajskalet svalna och fyll det sedan med vaniljyohurten. Dekorera med skivor av frukten. Servera.


RSS 2.0