Chokladtryffeltårta

För att fira mitt nytagna steg i dödens riktning och för att få ytteliggare en ursäkt att baka en tårta bjöd jag hem lite folk på hantverk/födelsedagskalas. Tyckte att det skulle vara tråkigt med en gräddtårta till, så passade på att testa ett recept jag hittat på en helt fantastisk sida med veganska efterrätter. Det blev en chokladtryffeltårta. Till bottnen använde jag havrekakor, men jag gjorde bottnen tjockare än det stod i receptet och gräddade den även i ugnen i  ca 10 min, 225 grader.

Så här blev den:


Jag glömde givetvis att sikta kakao över, men den blev jättegod och var väldigt uppskattad i alla fall!

Gräddtårta

Jaha, så var det "den tiden på året" igen. Har väl inte direkt något emot att fylla år, men det räcker med en gång per år. :P Det bästa med födelsedagar är i alla fall att man har en ursäkt att baka tårta - något jag verkligen älskar! Jag har gjort det till en vana att bjuda mina arbetskamrater på tårta varje år, dels för att få baka och dels för att visa folk att det går hur bra som helst att göra tårtor utan animaliska produkter. I år blev det en gräddtårta.

Tårtan består av en sockerkaksbotten. Jag brukar mest improvisera när jag bakar sockerkaka, men det finns många bra recept tillgängliga på nätet och jag kan även rekommendera "Sockerkaka utan ägg" i Ica Bokförlags bok "Sju sorters kakor". Bara att byta till vegansk mjölk och olja eller mjölkfritt margarin.

Sockerkakan delas i två eller tre delar (beroende på hur hög den är). Jag brukar dela i tre delar. Till det understa lagret mosade jag samman mandelmassa med sylt och till det övre lagret använde jag Go Greens vaniljsås. Det är en bra idé att förbereda detta dagen innan man ska äta tårtan så att den får stå och "götta till sig" lite. Den blir mycket godare om kakan fått suga upp lite av fyllningen. Sedan täckte jag kakan med Go Greens vispbara havregrädde och spritsade på lite Soyatoo spraygrädde (bara för att jag ändå hade hemma - jag föredrar Go Greens för den är inte lika söt). Tyvärr blev det ingen bild  på den uppskuren, men nedan finns en bild på tårtan uppifrån. Den gick åt och alla var väldigt nöjda. Många tycker till och med att det är godare med vegangrädde än vanlig grädde. Success! :)


Fastlagsbullar

Ja, visst går det att göra veganska fastlagsbullar med. :)

Bullarna är bakade efter ett recept i boken "Sju sorters kakor" från Ica Bokförlag (med sojamjölk istället för vanlig mjölk och rapsolja istället för margarin). Till bullarna på bilden använde jag Soyatoos spraygrädde.


Pannbiff med potatis och gräddsås

Ibland blir jag sugen på "vanlig" mat. Ni vet, sådant där man fick hemma hos farmor och farfar när man var liten. I vanliga fall känner jag inget som helst behov att efterlikna kötträtter - det finns ju så fantastiskt mycket god vegansk mat! Tycker dock om att veta att det går (i alla fall till viss del), när andan faller på. :)

 


Pannbiff med potatis och gräddsås

Ca 4 port.


Biffar:

½ liten gul lök

1 vitlöksklyfta

Ca 250 g sojafärs (blöt)

1-2 tsk rökarom (typ Liquid Smoke)

2 msk ströbröd

Mjöl

Salt

Svartpeppar

Timjan

 

Sås:

2-3 msk mjölkfritt margarin

Ca 1 dl vatten

½ - 1 msk vetemjöl

1 – ½ dl havre- eller sojagrädde

½ buljongtärning

Soja (typ Ekströms colloit soya – för färgen)

1 tsk gelé (på ex. svarta vinbär)

Salt

Svartpeppar

 

 

Biffar:

Blötlägg färsen i precis så mycket vatten som behövs för att den ska suga upp allt (alternativt använd fryst färs, men det går inte att köpa ekologisk i frysförpackning så jag rekommenderar stark att blötlägga egen) och häll i rökarom och lite salt och peppar. Hacka lök och vitlök och blanda i färsen när den svällt färdigt. Blanda med ströbröd och mjöl, tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att få biffarna att hålla ihop. Använd så lite mjöl som möjligt – så mycket som behövs för att biffarna ska hålla ihop men inte mer eftersom de blir torra och tråkiga av för mycket mjöl. Krydda. Stek en provbiff för att kontrollera konsistens och kryddning. När du är nöjd - forma biffar och stek i ganska mycket olja (färsen suger upp ganska mycket eftersom den knappt innehåller något fett alls).

 

Gräddsås:

Gör en bottenredning på smält mjölkfritt margarin och vetemjöl. Häll på grädden, buljongtärningen och gelén. Späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Tillsätt soja för att få fin färg och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite vanlig soja.

 

Hur man kokar potatis får ni läsa om någon annanstans. :)

 

Pannbiff med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt

Indisk curry

En storfavorit hemma hos oss som passar utmärkt för storkok och infrysning. Krämig kokosmjölk och stark curry är en oslagbar kombination. Blomkålen, potatisen och kikärtorna bidrar till "matigheten" och koriandern är kronan på verket!

Indisk curry

Ca 4 portioner

 

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

2 potatisar

1 litet blomkålshuvud

1 liten broccoli

1 morot

½ grön paprika

400 g kikärtor

1 burk kokosmjölk

½ - 1 buljongtärning

½ kruka koriander

½ pressad citron eller lime

Vindaloo (eller annan stark) curry

Chilipeppar eller cayennepeppar

Paprikapulver

Salt

Svartpeppar

Soja

 

Fräs curry (och eventuellt currypasta) i olja. Hacka lök och vitlök och fräs dem i curryn. Tillsätt lite vatten så att det inte bränner. Skala potatis och morot, dela i bitar och skivor och häll i grytan. Dela även stammen på broccolin och blanda i. Häll i kokosmjölken och eventuellt lite mer vatten om det behövs för att täcka grönsakerna. Låt allt koka på svag värme under lock. Dela under tiden upp blomkålen och broccolin i buketter och skär paprikan i bitar. Tillsätt när grytan kokat ca 5 min och tillsätt samtidigt kikärtorna. Låt allt koka tills potatisbitarna är mjuka, krydda med chili, paprikapulver, salt och svartpeppar. Häll även i lite soja om så önskas (inte mushroom soy). Klipp ner koriandern och pressa över en halv citron eller lime.

 

Servera som den är eller med ris och/eller naan (räcker då till ca 4-6 portioner).

 

Smaklig spis!

 

Indisk curry med potatis, blomkål, kikärtor och koriander. Här serverad utan tillbehör.

 


Dagens rätt...

Taco fylld med sojafärsröra med kidneybönor, toppad med smältbar sojaost, rå lök, tomat, paprika, tacosås och en klick guacamole. Mums!


RSS 2.0