Juliga kolor

I år har jag experimenterat med lite olika recept och smaker på kolor. Nedan följer ett grundrecept och några förslag på smaksättning.
 
Vegansk kola
 
50 g mjölkfritt margarin
1 dl växtgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
 
Koka kola
 
Pepparkakskola
0,5 msk kanel
1 tsk kardemumma
ev. 0,5 msk ingefära
 
Ingefärskola
1,5 msk färsk hackad/riven ingefära
 
 Ingredienser till ingefärskola
 
Saffranskola
0,25 g stött saffran
 
Mintchokladkola
4 msk kakao
Några droppar pepparmynsolja
 
Ingefärskola i väntan på klippning :)
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka tills kolasmeten nått en temperatur mellan 120 och 130 grader (alternativt gör kulprov). Rör om då och då. Häll upp smeten på bakplåtspapper och låt svalna något innan kolan klipps i lagom stora bitar som slås in i bakplåtspapper eller plastfolie.
 
Blandade kolor (alla ovannämnda smaksättningar)
 

Chokladtryffel med apelsinsmak

Julen är här! Detta är ett superenkelt recept på riktigt god, vegansk tryffel. Jag har smaksatt den med apelsinskal, men man kan även smaksätta med mintolja, vanilj, kanel, chili, salt... bara fantasin sätter gränser. :)
 
Chokladtryffel med apelsinsmak
 
200 g mjölkfri, mörk choklad
1 dl växtgrädde
Rivet skal från en apelsin
Kakao
 
Koka upp grädden och tag av från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ned i grädden till en jämn smet. Riv skalet av apelsinen och blanda ned i chokladsmeten. Häll över i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp minst en timme. Dela i bitar, forma till kulor och rulla i kakao.
 
 

RSS 2.0