Sachertårta

Först och främst ska jag erkänna att jag nog aldrig ätit sachertårta. I alla fall inte vad jag minns. Den här chokladtårtan kom till när sambon ramlade av hästen och det var dags att bjuda på tårta i stallet. Han hade länge pratat om att han ville ha sachertårta och nu hade vi äntligen en ursäkt att plocka fram ingredienserna och börja experimentera. Det blev en chokladtårta inspirerad av sachertårtan, men med krikonfromagefyllning istället för aprikosmarmelad. Vi hade krikonmarmelad hemma, men jag tyckte att den var lite lös i konsistensen, så jag bestämde mig för att göra fromage på den och fylla tårtan med det. Resultatet blev en riktigt god chokladtårta som gjorde succé i stallet. :)

Sachertårta

Tårtbotten:
4,5 dl vetemjöl
2 ½ dl socker
1 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
1/2 tsk salt
3/4 dl olja
3 dl vatten eller havremjölk

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt sedan vatten och olja. Häll i smord och bröad form och grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 45 min. Låt svalna.

Fyllning:
2 dl Carlshamns luftig visp
3/4 dl vatten
3 msk socker
1 1/4 tsk agar
1 dl krikonmarmelad eller annan god marmelad/sylt

Sjud vatten och socker tills sockret lösts upp. Vispa i agar och låt sjuda någon minut. Rör om då och då. Tag av från värmen. Vispa ned några matskedar grädde, vispa en stund och tillsätt därefter resten av grädden under vispning (jag brukar använda hushållsassistenten). Vispa till jämn smet och blanda sedan i marmeladen.


Dela kakan i två lager. Låt den undre delen ligga kvar i formen och häll på fromagen ovanpå. Ställ in i kylen och låt stå ett par timmar tills fromagen stelnat. Lägg på det andra lagret kaka.

Chokladglasyr:
150 g mörk choklad
1 dl växtgrädde
25 g mjölkfritt margarin

Blanda alla ingredienserna i en skål och värm över vattenbad till en jämn smet. Låt svalna något så att glasyren tjocknar lite innan den bredes över tårtan. Låt stå i kylen tills glasyren stelnat.


Inte världens bästa bild, men sen har den ju faktiskt varit i stallet och vänt. ;)

Hallonfromagetårta

Enkel och jättegod tårta som kräver lite framförhållning eftersom fromagen behöver tid att stelna. Annars är arbetsinsatsen minimal för maximalt utbyte - en helt fantastisk tårta som passar lika bra att göra med säsongens färska bär som med de kvarglömda man hittar i frysen. :)


Hallonfromagetårta


Tårtbotten:
250-300 g mandelmassa

Grovriv mandelmassan och sprid ut den i en springform.
Grädda i övre delen av ugnen i 250 grader ca 4-5 min tills ytan fått färg.
Låt svalna.

Hallonfromage:
4 dl Carlshamn luftig visp
1 1/2 dl vatten
6 msk socker
2 1/2 tsk agar
Ca 1 1/2 dl färska eller frysta hallon

Hallon och mörk choklad till garnering


Sjud vatten och socker tills sockret lösts upp. Vispa i agar och låt sjuda någon minut. Rör om då och då. Tag av från värmen. Vispa ned några matskedar grädde, vispa en stund och tillsätt därefter resten av grädden under vispning (jag brukar använda hushållsassistenten). Vispa till jämn smet och blanda sedan i hallonen. Om man vill ha dem mer finfördelade kan man mixa dem innan.

Häll smeten i formen och låt stå och stelna i kylen några timmar. Smält chokladen i ett vattenbad och ringla över tårtan. Garnera med hallon.RSS 2.0