Chokladtryffeltårta
Så här blev den:

Jag glömde givetvis att sikta kakao över, men den blev jättegod och var väldigt uppskattad i alla fall!
Gräddtårta
Tårtan består av en sockerkaksbotten. Jag brukar mest improvisera när jag bakar sockerkaka, men det finns många bra recept tillgängliga på nätet och jag kan även rekommendera "Sockerkaka utan ägg" i Ica Bokförlags bok "Sju sorters kakor". Bara att byta till vegansk mjölk och olja eller mjölkfritt margarin.
Sockerkakan delas i två eller tre delar (beroende på hur hög den är). Jag brukar dela i tre delar. Till det understa lagret mosade jag samman mandelmassa med sylt och till det övre lagret använde jag Go Greens vaniljsås. Det är en bra idé att förbereda detta dagen innan man ska äta tårtan så att den får stå och "götta till sig" lite. Den blir mycket godare om kakan fått suga upp lite av fyllningen. Sedan täckte jag kakan med Go Greens vispbara havregrädde och spritsade på lite Soyatoo spraygrädde (bara för att jag ändå hade hemma - jag föredrar Go Greens för den är inte lika söt). Tyvärr blev det ingen bild på den uppskuren, men nedan finns en bild på tårtan uppifrån. Den gick åt och alla var väldigt nöjda. Många tycker till och med att det är godare med vegangrädde än vanlig grädde. Success! :)

Fastlagsbullar
Bullarna är bakade efter ett recept i boken "Sju sorters kakor" från Ica Bokförlag (med sojamjölk istället för vanlig mjölk och rapsolja istället för margarin). Till bullarna på bilden använde jag Soyatoos spraygrädde.

Pannbiff med potatis och gräddsås
Ibland blir jag sugen på "vanlig" mat. Ni vet, sådant där man fick hemma hos farmor och farfar när man var liten. I vanliga fall känner jag inget som helst behov att efterlikna kötträtter - det finns ju så fantastiskt mycket god vegansk mat! Tycker dock om att veta att det går (i alla fall till viss del), när andan faller på. :)
Pannbiff med potatis och gräddsås
Ca 4 port.
Biffar:
½ liten gul lök
1 vitlöksklyfta
Ca 250 g sojafärs (blöt)
1-2 tsk rökarom (typ Liquid Smoke)
2 msk ströbröd
Mjöl
Salt
Svartpeppar
Timjan
Sås:
2-3 msk mjölkfritt margarin
Ca 1 dl vatten
½ - 1 msk vetemjöl
1 – ½ dl havre- eller sojagrädde
½ buljongtärning
Soja (typ Ekströms colloit soya – för färgen)
1 tsk gelé (på ex. svarta vinbär)
Salt
Svartpeppar
Biffar:
Blötlägg färsen i precis så mycket vatten som behövs för att den ska suga upp allt (alternativt använd fryst färs, men det går inte att köpa ekologisk i frysförpackning så jag rekommenderar stark att blötlägga egen) och häll i rökarom och lite salt och peppar. Hacka lök och vitlök och blanda i färsen när den svällt färdigt. Blanda med ströbröd och mjöl, tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att få biffarna att hålla ihop. Använd så lite mjöl som möjligt – så mycket som behövs för att biffarna ska hålla ihop men inte mer eftersom de blir torra och tråkiga av för mycket mjöl. Krydda. Stek en provbiff för att kontrollera konsistens och kryddning. När du är nöjd - forma biffar och stek i ganska mycket olja (färsen suger upp ganska mycket eftersom den knappt innehåller något fett alls).
Gräddsås:
Gör en bottenredning på smält mjölkfritt margarin och vetemjöl. Häll på grädden, buljongtärningen och gelén. Späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Tillsätt soja för att få fin färg och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite vanlig soja.
Hur man kokar potatis får ni läsa om någon annanstans. :)
Indisk curry
Indisk curry
Ca 4 portioner
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 potatisar
1 litet blomkålshuvud
1 liten broccoli
1 morot
½ grön paprika
400 g kikärtor
1 burk kokosmjölk
½ - 1 buljongtärning
½ kruka koriander
½ pressad citron eller lime
Vindaloo (eller annan stark) curry
Chilipeppar eller cayennepeppar
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Soja
Fräs curry (och eventuellt currypasta) i olja. Hacka lök och vitlök och fräs dem i curryn. Tillsätt lite vatten så att det inte bränner. Skala potatis och morot, dela i bitar och skivor och häll i grytan. Dela även stammen på broccolin och blanda i. Häll i kokosmjölken och eventuellt lite mer vatten om det behövs för att täcka grönsakerna. Låt allt koka på svag värme under lock. Dela under tiden upp blomkålen och broccolin i buketter och skär paprikan i bitar. Tillsätt när grytan kokat ca 5 min och tillsätt samtidigt kikärtorna. Låt allt koka tills potatisbitarna är mjuka, krydda med chili, paprikapulver, salt och svartpeppar. Häll även i lite soja om så önskas (inte mushroom soy). Klipp ner koriandern och pressa över en halv citron eller lime.
Servera som den är eller med ris och/eller naan (räcker då till ca 4-6 portioner).
Smaklig spis!
Indisk curry med potatis, blomkål, kikärtor och koriander. Här serverad utan tillbehör.
Dagens rätt...
