Pannbiff med potatis och gräddsås

Ibland blir jag sugen på "vanlig" mat. Ni vet, sådant där man fick hemma hos farmor och farfar när man var liten. I vanliga fall känner jag inget som helst behov att efterlikna kötträtter - det finns ju så fantastiskt mycket god vegansk mat! Tycker dock om att veta att det går (i alla fall till viss del), när andan faller på. :)

 


Pannbiff med potatis och gräddsås

Ca 4 port.


Biffar:

½ liten gul lök

1 vitlöksklyfta

Ca 250 g sojafärs (blöt)

1-2 tsk rökarom (typ Liquid Smoke)

2 msk ströbröd

Mjöl

Salt

Svartpeppar

Timjan

 

Sås:

2-3 msk mjölkfritt margarin

Ca 1 dl vatten

½ - 1 msk vetemjöl

1 – ½ dl havre- eller sojagrädde

½ buljongtärning

Soja (typ Ekströms colloit soya – för färgen)

1 tsk gelé (på ex. svarta vinbär)

Salt

Svartpeppar

 

 

Biffar:

Blötlägg färsen i precis så mycket vatten som behövs för att den ska suga upp allt (alternativt använd fryst färs, men det går inte att köpa ekologisk i frysförpackning så jag rekommenderar stark att blötlägga egen) och häll i rökarom och lite salt och peppar. Hacka lök och vitlök och blanda i färsen när den svällt färdigt. Blanda med ströbröd och mjöl, tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att få biffarna att hålla ihop. Använd så lite mjöl som möjligt – så mycket som behövs för att biffarna ska hålla ihop men inte mer eftersom de blir torra och tråkiga av för mycket mjöl. Krydda. Stek en provbiff för att kontrollera konsistens och kryddning. När du är nöjd - forma biffar och stek i ganska mycket olja (färsen suger upp ganska mycket eftersom den knappt innehåller något fett alls).

 

Gräddsås:

Gör en bottenredning på smält mjölkfritt margarin och vetemjöl. Häll på grädden, buljongtärningen och gelén. Späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Tillsätt soja för att få fin färg och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite vanlig soja.

 

Hur man kokar potatis får ni läsa om någon annanstans. :)

 

Pannbiff med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0