Juliga kolor
I år har jag experimenterat med lite olika recept och smaker på kolor. Nedan följer ett grundrecept och några förslag på smaksättning.
Vegansk kola
50 g mjölkfritt margarin
1 dl växtgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap

Koka kola
Pepparkakskola
0,5 msk kanel
1 tsk kardemumma
ev. 0,5 msk ingefära
Ingefärskola
1,5 msk färsk hackad/riven ingefära

Ingredienser till ingefärskola
Saffranskola
0,25 g stött saffran
Mintchokladkola
4 msk kakao
Några droppar pepparmynsolja

Ingefärskola i väntan på klippning :)
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka tills kolasmeten nått en temperatur mellan 120 och 130 grader (alternativt gör kulprov). Rör om då och då. Häll upp smeten på bakplåtspapper och låt svalna något innan kolan klipps i lagom stora bitar som slås in i bakplåtspapper eller plastfolie.

Blandade kolor (alla ovannämnda smaksättningar)
Kommentarer
Trackback