Hallonfromagetårta

Enkel och jättegod tårta som kräver lite framförhållning eftersom fromagen behöver tid att stelna. Annars är arbetsinsatsen minimal för maximalt utbyte - en helt fantastisk tårta som passar lika bra att göra med säsongens färska bär som med de kvarglömda man hittar i frysen. :)


Hallonfromagetårta


Tårtbotten:
250-300 g mandelmassa

Grovriv mandelmassan och sprid ut den i en springform.
Grädda i övre delen av ugnen i 250 grader ca 4-5 min tills ytan fått färg.
Låt svalna.

Hallonfromage:
4 dl Carlshamn luftig visp
1 1/2 dl vatten
6 msk socker
2 1/2 tsk agar
Ca 1 1/2 dl färska eller frysta hallon

Hallon och mörk choklad till garnering


Sjud vatten och socker tills sockret lösts upp. Vispa i agar och låt sjuda någon minut. Rör om då och då. Tag av från värmen. Vispa ned några matskedar grädde, vispa en stund och tillsätt därefter resten av grädden under vispning (jag brukar använda hushållsassistenten). Vispa till jämn smet och blanda sedan i hallonen. Om man vill ha dem mer finfördelade kan man mixa dem innan.

Häll smeten i formen och låt stå och stelna i kylen några timmar. Smält chokladen i ett vattenbad och ringla över tårtan. Garnera med hallon.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0