Burgundisk gryta
Efter en middagsbjudning hade vi en halv flaska rödvin över och bestämde oss för att göra en burgundisk gryta.
Burgundisk gryta
3-4 port
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
En näve sojastrimlor
Syltlök1 msk tomatpuré
En halv flaska rödvin
1 buljongtärning
2 lagerblad
En nypa chili-flakes
Timjan
Svartpeppar
Lite mjöl till redning
Olja
Börja med att fräsa hackad lök, vitlök och chiliflakes i botten på en gryta.
Tillsätt uppblötta sojastrimlor med en gnutta färgsoja och en klick tomatpuré.
När löken är mjuk och strimlorna fått lite färg och stadga av oljan så häller man över rödvinet. Tillsätt buljongtärningen när det puttrar fint och kryddar upp med timjan, lagerblad och svartpeppar. Låt puttra 15-20 minuter och justera konsistensen med mer vätska (rödvin) eller redning beroende på hur simmig man vill ha grytan. En liten stund innan servering lägger man i syltlök så den hinner bli varm. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt potatis.