Potatisgnocchi med tomatsås

När vi var i Senegal åt vi fantastiskt goda potatisgnocchi i St Louis. Jag har aldrig tidigare gjort egna gnocchi, men med ett halvt kilo kokt potatis över efter en middag fick jag ett infall att prova. Vi hade tyvärr inga färska tomater hemma, så såsen blev baserad på krossade tomater. Den går givetvis minst lika bra att göra på färska tomater och färska örter. Överraskade sambon med potatisgnocchi med tomatsås när han kom hem från jobb och de fick tummen upp. Kul att göra också! :)

Potatisgnocchi
Ca 4 portioner

1/2 kg kokt mjölig potatis
Ca 2 dl vetemjöl
Salt

Låt potatisen svalna och ånga av lite (eller använd överbliven kall potatis). Pressa potatisen med en potatispress eller mosa den fint med en gaffel. Rör ned mjölet lite i taget tills degen är smidig och inte kladdig. Salta och smaka av. Ställ i kylen och låt vila ca 1 h.

Dela degen i två delar och rulla till längder på mjölat bakbord. Dela i ca 2 cm tjocka skivor och dofta lite mjöl över dem. Koka upp vatten med lite salt i och tillaga några gnocchi i taget i sjudande vatten ca 4 minuter. De är klara när de flyter upp till ytan. Låt rinna av.

Tomatsås
Ca 4 portioner

500 g krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
2 lagerblad
1 buljongtärning
Oregano
Libbsticka
Olja
Salt
Svartpeppar

Hacka lök, vitlök och chili och fräs i oljan tills löken blivit mjuk. Rör ned tomaterna, smula ned buljongtärningen och tillsätt lagerbladen. Låt koka på svag värme några minuter. Smaka av med örtkryddor, salt och svartpeppar. Blanda i potatisgnocchin i tomatsåsen och rör om försiktigt. Servera direkt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0