Svampfyllda piroger

Piroger. Trött på att mecka mackor tidigt på morgonen? Eller behöver du ett tillbehör till soppa som är lite matigare? Då kan dessa prioger vara något för dig!



Släng ihop en vetedeg, 1 pkt jäst 0,5 l vatten lite salt och lagom mycket vetemjöl för att få en fast deg.




Gör sedan en pytt med:
Sojafärs
Hackad lök
Svamp
Grön paprika
Krydda med rök-arom, peppar och timjan




När degen jäst en timme, knåda och dela upp degen i bitar stora nog att göra frukostbullar av. Platta ut degbiten, lägg på lite pytt och kläm till ordentligt så det sluter tätt (kan vara lite trixigt).

Här kan man välja om man vill ha en klassisk pirog-form, som en liten båt, vilket är vad "pirog" lär betyda på ryska.

Själv formar jag dem till stora runda bullar mest av nostalgiska skäl. Kära mor plägade göra sådana här med köttfärsfyllning att ha med som utflyktsmat på skidturerna om vintrarna när man var mindre.

Hursomhelst, in med dem i ugnen (175 grader) ca en kvart, svårare än så är det inte!


Kommentarer
Postat av: Elise

Det kan gå lättare att nypa ihop bullarna om man penslar kanterna med lite ägg eller vatten :) Så gör vi alltid hemma när vi försöker oss på att baka något dylikt... Och jag instämmer, piroger är jättegott :)

2009-03-11 @ 12:28:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0