Frukostbullar med pumpakärnor

Jag bakar nästan allt bröd hemma och det här är en variant på mina "standardfrukostbullar". De går att variera i det oändliga med olika sorters mjöl, gryn, frön och nötter. Man kan använda ljummen degvätska om man vill, men jag föredrar att baka med kall degvätska och jäsa under en kartong med vattenånga. Tycker att det ger ett bättre jäsresultat.

Frukostbullar med pumpakärnor

ca 24 st

50 g jäst
7 dl kallt vatten
14-15 dl rågsikt
3 dl femkornsflingor (blandning av havre-, råg-, korn-, vete- och risflingor; det går bra med bara havregryn eller andra gryn också)
3 dl pumpakärnor
2 1/2 tsk salt
3 msk olivolja

Lös jästen i vattnet och blanda ned mjöl, gryn och pumpakärnor i omgångar och tillsätt olja och salt. När degen har fast konsistens och bara är lite klibbig är den klar. Arbeta fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.

Jäs degen i en timme under en kartong där du ställer in två koppar uppkokt vatten (eller jäs under bakduk om du använder ljummen degvätska).

Tag upp degen på mjölat bakbord och dela i 24 delar. Rulla till bullar och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Jäs under bakduk i 30-60 minuter.

Grädda i 225 grader i nedersta delen av ugnen ca 15 minuter. Om man vill få en lite hårdare skorpa på bullarna slänger man in lite vatten eller ställer in ett decilitersmått med vatten i bottnen på ugnen. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.


Kommentarer
Postat av: Anna N

Ha! Nu har jag hittat dig! Och yummy, vad jag ska baka! Igår var jag tvungen att køpa ett skittrist halvgrovt brød, før det var vad som fanns i brødhyllan och jag hade noll lust att baka! Men idag så... ;-)

KRAM!!!

2009-07-16 @ 09:19:26
Postat av: VeggieJonas

Pumpafrö är underskattade och enormt beroendeframkallande, inte minst lätt rostade.



Lovar du att dina bröd inte ger mig abstinens? ;-)

2009-07-20 @ 23:54:13
URL: http://www.veggiemind.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0