Kolaglasstårta

Låg vaken en morgon och fick en vision: En glasstårta gjord på kexbotten, kolasås och krämig kolaglass. Mums! Steget från tanke till handling var inte speciellt långt och här följer resultatet:

Kolaglasstårta


Kexbotten:
50 g smält margarin eller 0,5 dl matolja
5 digestivekex

Kolasås:
25 g smält margarin
1 dl havregrädde
3 msk ljus sirap

Kolaglass:
2,5 dl havregrädde (Icas Eco funkade super!)
1 msk jordnötssmör (gjort på bara jordnötter och lite salt)
3 msk ljus sirap

Börja med att blanda ingredienserna till glassen i en kastrull och värm tills jordnötssmöret och sirapen löst sig. Ställ att kallna i kyl eller frys.

Smält margarinet till kexbottnen i en kastrull (eller värm på oljan lite) och smula ned kexen. Rör runt och tryck sedan ut i bottnen på en form.

Smält margarinet till kolasåsen i en kastrull. Tillsätt grädde och sirap och låt koka tills såsen tjocknar (ca 10 min). Bred över kexbottnen och ställ kallt.

När glassmeten är helt kall körs den i glassmaskin och breds sedan över bottnen och kolasåsen.



Ställ i frysen en stund innan servering.



Så här fin blir den när man skär upp den. Kolasåsen blev precis lagom seg och bidrog till att kexbottnen höll ihop. Nästa gång ska jag göra ett dubbelt så tjockt lager glass.

Den här tårtan överträffade mina vildaste förhoppningar - helt fantastisk!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0