Dillchips

Chipsutbudet för veganer är som bekant ganska begränsat och även på ytan oskyldiga smaker som pepparchips eller dill och gräslök innehåller ofta mjölksocker eller vasslepulver då de fungerar som smakförstärkare. Snåljåpar - använd mer av kryddorna istället!

Lättsaltade chips är givetvis alltid ett säkert kort och även grillchips är oftast djurfria. OLW:s nya grill- och pepparchips gjorde stor succé när de dök upp på marknaden och en mer otippad vinnare är Svenska Lantchips gräddfil (!) och lök.

Vi har dock länge efterlyst en vegansk variant på dillchips och nu har Svenska Lantchips äntligen hörsammat våra böner och kommit ut med de (så vitt vi vet) enda veganska dillchipsen på marknaden. Hurra för dem!



Dillchips utan vasslepulver eller mjölksocker. Äntligen!

Gratinerad löksoppa

Gratinerad löksoppa, alltid gött att värma sig med en kulen höstkväll.

4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar
Vatten
En skvätt äppelcidervinäger
2 lagerblad
En skvätt soja
Timjan eller blandade örtkryddor
Svartpeppar
Paprikapulver

Till gratinering:
Krutonger av rostat bröd
riven ost (vi rekommenderar super melting)

Sätt ugnen på 250 grader
Skala och skiva lökarna
Fräs lök och vitlök i olja tills den blivit mjuk
Slå på vatten och buljongtärning och lägg i lagerbladen, låt koka en stund (ca 10 min) och smaka av med kryddorna

Ös upp soppa i ungsfasta skålar, lägg i krutonger och ost på toppen
Gratinera i ca en kvart, tills osten smält och fått lite färg.

gratinerad löksoppa

Svamppaj med ädelostsmak

Svamppaj är alltid uppskattat hemma hos oss och den här gången passade jag på att göra slut på ett paket med sojafärskost med ädelostsmak samtidigt. Visade sig vara en lyckad kombination!



Svamppaj med ädelostsmak


Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 tsk salt
1/2 dl matolja
2 tsk vatten

Svampfyllning:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
300 g champinjoner
1/3-1/2 paket tofuline ädelost
1 buljongtärning
1 kruka persilja
Salt
Svartpeppar


Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen och låt den stå kallt ca 30 min. Tryck ut i en pajform och förgrädda i ugnen i ca 10 min, 225 grader.

Hacka lök och vitlök och skiva champinjonerna. Fräs i olja eller mjölkfritt margarin. Smula ned buljongtärningen, rör ned osten och persiljan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Häll svampröran i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 12-15 minuter.


Snabbt, lätt och jättegott!


Chokladglass med digestivekex

Ännu en variant av den grymt goda chokladglassen:

Gör en sats chokladglass enligt grundreceptet för chokladglass. Smula ner 6-7 digestivekex (kolla på innehållsförteckningen så att de är veganska) i maskinen tillsammans med smeten (eller rör ned i smeten i samband med att den stoppas i frysen för annan infrysning).

Härligt med lite halv-krispiga bitar kex till den fylliga chokladen. Halleluja! :)


RSS 2.0