Apelsinchokladsnittar

Jag bakar sällan småkakor för jag tycker att det är mycket jobb för relativt liten utdelning, men när jag någon gång får för mig att baka småkakor står dessa alltid högt upp på listan. Snabba, lätta och supergoda! Och det blir många också. :)


Apelsinchokladsnittar

200 g mjölkfrtitt margarin
5 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
80-100 g hackad mörk choklad med apelsinsmak (eller mörk choklad + rivet skal av en apelsin)
1 msk sirap
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ev. 1-2 msk vatten

Blanda alla ingredienserna utom vattnet i en skål (jag brukar fuska och köra med matberedaren så går det extra fort). Tillsätt lite vatten om det behövs för att degen ska gå att rulla till längder utan att falla sönder. Dela degen i fyra delar, rulla till längder. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper, platta till lite och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 min. Låt svalna och skär sedan längderna på snedden.




Farligt goda!

Burgundisk gryta

Efter en middagsbjudning hade vi en halv flaska rödvin över och bestämde oss för att göra en burgundisk gryta.

 

Burgundisk gryta

3-4 port

 

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

En näve sojastrimlor

Syltlök

1 msk tomatpuré

En halv flaska rödvin

1 buljongtärning

2 lagerblad

En nypa chili-flakes

Timjan

Svartpeppar

Lite mjöl till redning

Olja

 

Börja med att fräsa hackad lök, vitlök och chiliflakes i botten på en gryta.

Tillsätt uppblötta sojastrimlor med en gnutta färgsoja och en klick tomatpuré.

När löken är mjuk och strimlorna fått lite färg och stadga av oljan så häller man över rödvinet. Tillsätt buljongtärningen när det puttrar fint och kryddar upp med timjan, lagerblad och svartpeppar. Låt puttra 15-20 minuter och justera konsistensen med mer vätska (rödvin) eller redning beroende på hur simmig man vill ha grytan. En liten stund innan servering lägger man i syltlök så den hinner bli varm. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt potatis.

 


RSS 2.0