Frukostbullar med pumpakärnor

Jag bakar nästan allt bröd hemma och det här är en variant på mina "standardfrukostbullar". De går att variera i det oändliga med olika sorters mjöl, gryn, frön och nötter. Man kan använda ljummen degvätska om man vill, men jag föredrar att baka med kall degvätska och jäsa under en kartong med vattenånga. Tycker att det ger ett bättre jäsresultat.

Frukostbullar med pumpakärnor

ca 24 st

50 g jäst
7 dl kallt vatten
14-15 dl rågsikt
3 dl femkornsflingor (blandning av havre-, råg-, korn-, vete- och risflingor; det går bra med bara havregryn eller andra gryn också)
3 dl pumpakärnor
2 1/2 tsk salt
3 msk olivolja

Lös jästen i vattnet och blanda ned mjöl, gryn och pumpakärnor i omgångar och tillsätt olja och salt. När degen har fast konsistens och bara är lite klibbig är den klar. Arbeta fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.

Jäs degen i en timme under en kartong där du ställer in två koppar uppkokt vatten (eller jäs under bakduk om du använder ljummen degvätska).

Tag upp degen på mjölat bakbord och dela i 24 delar. Rulla till bullar och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Jäs under bakduk i 30-60 minuter.

Grädda i 225 grader i nedersta delen av ugnen ca 15 minuter. Om man vill få en lite hårdare skorpa på bullarna slänger man in lite vatten eller ställer in ett decilitersmått med vatten i bottnen på ugnen. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.


Rabarber- och smultronglass

I sommarens soliga dagar är det gott med något syrligt och svalkande. Därför bestämde vi oss för att kasta ihop en vaniljgräddglass med egenodlade rabarber och smultron som smaksättning, Det blev förmodligen den godaste fruktglass vi någonsin ätit!

Rabarber- och smultronglass

5 dl havregrädde
1 dl socker
1-2 msk vaniljsocker (med äkta vanilj)

Blanda ingredienserna i en kastrull och värm upp tills sockret löst sig. Kyl.

Rabarberkräm

4 medelstora rabarberstjälkar
Ca 3 msk socker
1 dl smultron
Vatten
Citron

Skär  rabarbern i centimetertjocka bitar och lägg i en kastrull. Fyll på vatten så det precis täcker rabarberna och sockra. Koka upp och sjud tills rabarberna är mjuka och faller isär. Vänd ned smultronen i krämen och smaka av med pressad citron. Kyl.

Blanda glassmeten med rabarberkrämen och kör i glassmaskin till önskad konsistens eller frys in under omrörning. Ät och njut!


Inte världens bästa bild kanske, men det kompenseras mer än väl av den utsökta smaken! :)

Chokladglass i två olika varianter

Jag fick en ny vision. Chokladgräddglass med kanderade valnötter och bitar av mörk choklad. Mums! Tyvärr var inte min sambo lika exalterad - valnötter är inte hans favoritsnacks. Så för att göra alla glada bestämde jag mig för att göra en chokladgräddglass med chokladsås också. :)

Chokladglass (grundrecept)

5 dl havregrädde
5 msk socker
4 msk kakao
1/2 tsk salt

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning tills sockret löst sig. Kyl helt kallt i kyl eller frys.

Kör glassmeten i glassmaskin eller ställ i frysen och rör om under infrysningen. Vill man ha någon smaksättning tillsätts denna innan glassen fryses.

Chokladglass med kanderade valnötter och mörk choklad

1 sats chokladglass
2 dl kanderade valnötter
1 dl hackad mörk choklad

Till de kanderade valnötterna behöver man 2 dl valnötter, 1/2 dl socker och lite salt. Valnötterna rostas lätt i ugnen (175 grader, ca 5 minuter). Smält sockret i en stekpanna och rör ned valnötterna. Häll fort upp på en plåt med bakplåtspapper och separera nötterna från varandra. Salta.



Chokladglass med chokladsås

1 sats chokladglass
1 sats chokladsås enligt följande:

1 dl havre- eller sojamjölk
2 msk socker
2 msk kakao
50 g mörk choklad
1 msk margarin
1 krm salt

Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull och värm upp under omrörning till en jämn sås. Kyl innan den blandas i glassen.



Supergott och alla blev nöjda och glada! :)


Chokladglass med kanderade valnötter och hackad choklad

Svamp- och sparrisrisotto med ädelost

Googlade runt lite och råkade snubbla över ett recept på risotto som innehöll sparris och blåmögelost. Tyckte att det lät som en trevlig kombination och bestämde mig för att improvisera ihop en egen vegansk version.

Svamp- och sparrisrisotto med ädelost

4-5 portioner

1 1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
3,5 dl avorioris
ca 1 l grönsaksbuljong
200 g färsk grön sparris
100 g champinjoner
2/3 pkt Tofuline färskost med ädelostsmak
1 knippe färsk timjan (ca 1/3 kruka)
Salt
Svartpeppar

Dela sparrisen i 3-4 cm stora bitar och förkoka i saltat vatten. Låt den rinna av. Hacka lök och vitlök och skiva svampen. Fräs i olja eller mjölkfritt margarin på medelvärme (det ska inte få färg). Tillsätt riset och låt det fräsa med en stund. Häll i ett par dl buljong och låt riset suga upp buljongen under omrörning. Fortsätt att hälla på buljong i omgångar och rör om hela tiden så att riset inte bränner fast i bottnen. Lägg på ett lock och låt koka under lock tills riset är nästan färdigt. Vänd ner sparrisen och låt den sjuda med ett par minuter. Tag av kastrullen från värmen och rör ned ädelosten och färsk timjan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Klart att servera!



Vi åt denna fantastiskt goda risotto med sojafärsbiffar med färsk timjan i. Mums!

RSS 2.0