Gröna linsbiffar

Hittade en halv kruka basilika som började se sorglig ut och bestämde mig för att den skulle få bli kryddning i en laddning gröna linsbiffar. Har tidigare gjort en variant av dessa biffar med färsk koriander till en födelsedagsfest och de var mycket uppskattade, så jag tänkte mig en favorit i repris med lite annan kryddning. Så här gjorde jag:

Gröna linsbiffar
ca 12 st

5 dl kokta gröna linser
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk basilika
2-3 msk mjöl
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Cayennepeppar
Olja till stekning

Blötlägg och koka linserna. Låt dem rinna av väl (ju mindre vatten det är i dem, desto mindre mjöl behövs för att få till bra konsistens och desto saftigare blir biffarna). Hacka lök, vitlök och basilika fint och blanda med de avrunna linserna. Mosa ihop ordentligt och krydda. Rör ned precis så mycket mjöl som är nödvändigt för att linssmeten ska hålla formen när den rullas till bollar (hellre mindre än mer - den ska fortfarande vara kladdig). Rulla till bollar, platta till och stek i ganska mycket olja tills de fått krispig yta och fin färg.

Svårare än så är det inte. :)



Plommonsylt

Jag fältarbetar varje år på en forskningsstation söder om Stockholm och där finns en massa fruktträd. Som den hamstrare jag är kan jag givetvis inte bara se på medan frukten går till spillo, utan jag spenderar kvällarna med sylkok och äppelringstorkning. I år kom jag upp lite tidigare än jag brukar och hann med att plocka fantastiska gula plommon som jag passade på att koka sylt på. Inte bara god, utan även snygg! Det är bonus. :)

Plommonsylt

1 kg plommon
4 dl vatten
600 g socker
1/2 msk kanel
1 citron

Skölj plommonen, räkna dem (så att du vet hur många kärnor du ska fiska upp senare) och lägg dem i en stor gryta tillsammans med vattnet. Koka upp och låt koka tills  plommonen faller sönder, ca 10 minuter. Fiska upp kärnorna och räkna dem noga. Blanda socker och kanel och rör ned blandningen i plommonmoset. Pressa ner en citron och låt koka upp under omrörning. Koka på mellanvärme i ca tio minuter och skumma av efterhand. Sylten blir ganska lös, men tjocknar när den svalnar. Fyll över på uppvärmda glasburkar, skruva på locken och låt stå uppochned och svalna.

Oöppnade burkar går att förvara i skafferi, men jag brukar ha mina i kylen eftersom jag ändå har plats. Håller i åratal och är alltid uppskattade presenter!


RSS 2.0